De banaan, naast de ananas mijn favoriete fruit. Toch heeft de banaan niet zo’n goed imago. Hij zou een dikmaker zijn door het relatief hoge suikergehalte….. maar dat is nogal kort door de bocht.
Een bananen bevat zo’n 120 calorieen (afhankelijk van de grootte), maar daarvoor krijg je dan ook heel veel goeds aan vitaminen, mineralen en vezels binnen! Bananen zorgen bovendien voor een goede opname van andere stoffen in het lichaam en geven door de vezels snel een verzadigd gevoel.
Vitaminen in de banaan:
B6, C, B9, B2B5, B3, B1, A, K, E
Mineralen in de banaan: mangaan, kalium, magnesium, koper, fosfor, ijzer, selenium, zink, calcium,
En dan dat suikergehalte. Er zitten 3 soorten suiker in: fructose, glucose en sucrose. Deze in combinatie met de voedingsvezels in de banaan, geven je voor lange tijd energie en het snelle volle gevoel. In vergelijking met snoep of koek valt dat suikergehalte al gauw heel erg mee. En snoep en koek geven je lichaam verder niets aan goede voedingstoffen, behalve lege calorieen.
Waar ik tenslotte heel blij van wordt is nog het stofje tryptofaan in een banaan. Dat maakt serotonine aan in je lichaam, wat je geluksgevoel opwekt 🙂
Alles afgewogen, blijf ik zeker lekker m’n bananen eten. In stukjes door mijn havermout, verwerkt in ontbijtcakes, smoothies, bananenbrood, bananenpannenkoeken en heerlijk als: bananenijs! Er ligt bij mij altijd wel een bakje met gepelde en in stukjes gesneden banaan in de vriezer. Wat maak jij met banaan?